Megszoktuk, hogy egy-egy ország fejlettségét, jólétét a GDP-je alapján állapítjuk meg, de Nic Marks statisztikus szerint ez nem a legértékesebb mutató. Szerinte az állampolgárok boldogsága, az, hogy hány évet élnek le elégedetten, fontosabb mutató. A szakember erre dolgozta ki saját mutatóját, a Happy Planet indexet, ami a fenntartható fejlődés szempontjait is figyelembe veszi.

Marks speciális boldogságindexe szerint az állampolgárok boldog napjaihoz a külső körülményekből és a személyes erőforrásokból adódó helyes működés vezet, ez eredményezi a jó érzéseket. Az érzéseink viszont visszahatnak a teljes folyamatra, az állam pedig, aminek a mutatóit a hagyományos statisztikák veszik figyelembe, csak a külső körülményeken tud változtatni. Az államnak Marks szerint a bankrendszer, az oktatás, a teljes egészségügyi ellátás – beleértve a lelki egészséget is -, az állampolgárokkal való aktív kapcsolattartás, és az infrastruktúra fejlesztése a legfontosabb feladata, amelyeken keresztül hatással lehet a boldogságindexre.

„Hogy van az, hogy az építészet nagyon trendi, a közberuházások viszont dögunalmasak?” – utalt Marks a közpénzből épített környezet szerepére.

Ami a személyes lehetőségeket illeti, Marks öt tanácsot ad: ismerkedjünk, ápoljuk az emberi kapcsolatainkat; legyünk aktívak, sportoljunk, mozogjunk, mozduljunk ki sokat; vegyük észre a minket körülvevő világot; folyamatosan tanuljunk; és adjunk másoknak, ami nagyon messzire mutat, de főleg jó érzéssel tölt el.