Félreértik egymást az ekönyvvel kísérletező kiadók és az ekönyvet kereső olvasók - ez volt a Könyvfesztivál első napján megrendezett ekönyves vita tanulsága. Míg a kiadók úttörőnek, haladónak érzik magukat, addig az olvasók gyakran szembesülnek azzal, hogy az aktuális bestsellerek, szórakoztató irodalmi művek egyáltalán nem érhetőek el digitálisan. A helyzet a feketepiacnak kedvez, a lelkes amatőrök, civilek által működtetett digitalizáló közösségek szállítják le azokat a műveket, amelyek a boltból hiányoznak.

A helyzeten nem javít, hogy a kiadók tartanak a kalózoktól, így nem sietik el a piacra lépést. Kísérletezni ráadásul főleg magyar szerzők műveivel lehet, mert a külföldi jogtulajdonosoktól nem, vagy csak megfizethetetlen jogdíj kifizetése után lehet e-kiadási jogokat szerezi. Marad a hit, hogy "akinek gyerekkorában könyvet adtak a kezébe, az később is papírkönyvet fog venni", hogy ez az egész nem komoly, hogy hosszan fog egymás mellett élni a két technológia.

A legelőremutatóbb dolgot talán az ekönyvről könyvet is író Kerekes Pál professzor vetette fel, aki szerint érdemes átvenni azt a nyugati gyakorlatot, hogy egy könyvhöz honlap, plusz tartalom sőt blog is készül. Így az író kapcsolatba kerül az olvasóival, kap visszajelzéseket. A szerző műveihez az alig pár napja elindult Könyvkonnektor oldalon lehet hozzászólni. Érdemes felvenni az RSS-olvasóba.