Március 25-én harmadszor kerül megrendezésre Magyarországon TED konferencia, pontosabban TEDx Danubia, a neves amerikai rendezvény licencelt, nemzetközi változata, amiről elsőként blogolunk majd élőben itt, az [origo] konferenciablogján.

A tudományos ismeretterjesztő rendezvények iránt érdeklődők már belefuthattak a TED előadásaiba, amelyeket rögzített, videós formában a szervezők elérhetővé tesznek az interneten. A több mint negyedszázada Kaliforniából indult konferenciasorozat az egyik legkeresettebb, legrangosabb rendezvénysorozat a műfajban, ami azzal magyarázható, hogy egy-egy szakterület legrangosabb szakértői előadók az előadói, viszont formátumából adódóan alapos és szórakoztató is egyben. A TED interdiszciplináris előadásokból áll, vagyis egy-egy tudományterület szakértői igyekeznek kitekinteni bennük a témához kapcsolódó más területekre is, és úgy állítják össze azokat, hogy a hallgatóság számára könnyen befogadható, felhasználható ismereteket nyújtsanak - raádásul mindössze 18 percben.

Európában a budapesti, TEDx Danubia rendezvény a régió gondolkodóit igyekszik megszólítani és összefogni, és hozzá hasonló méretű rendezvény csak Párizsban, Amszterdamban, vagy Dublinban van – mondta el az esemény beharangozójaként tartott sajtóbeszélgetésen Mányai Csaba főszervező. A tavaszi magyar TED előadásait A képzelet ereje tematikája fogja össze: különböző tudományterületek, így a pszichológia, a csillagászat, a biokémia, az etológia vagy akár a statisztika szakértői közelítik majd meg valahogyan, hogy az intellektuális és érzelmi energiákat egyaránt mozgósító képzeletnek milyen szerepe van a tudományterületükön.

Az előadók között tavasszal körülbelül fele-fele arányban vannak magyar és külföldi előadók. A hazai szaktekintélyek közül ott lesz a TEDx Danubián például Csányi Vilmos etológus, Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, vagy Galántai Zoltán jövőkutató, a külföldiek között pedig Nic Marks statisztikus, aki a GDP-t leváltó boldogságindex feltalálója, Carolyn Steel építész vagy Karen Hanan zongoraművész. (A TEDx Danubia részletes programja megtalálható a rendezvény honlapján.)

A magyar rendezvényre a jegyek már elkeltek, a szervezők február 28-án lezárták a jelentkezést. Az internetezők viszont, akárcsak az amerikai rendezvény anyagait, a magyar TED előadásait is elérhetik majd profi videofelvételeken a konferencia után.
A TED érdekessége, hogy a hallgatóktól is aktív részvételt, némi együtt gondolkodást várnak el. Már magához a jelentkezéshez is egy kisebb indoklást kell írni, vagyis a szokásos adatok megadása mellett ki kell fejteni, miért érdekli a jelentkezőt a téma. Mányai Csaba elmondta, bármilyen furcsán is hangzik ez, a résztvevőket ez az apróság máris jobban bevonja az eseménybe. A magyar szervezők azt is bevezették, hogy a hallgatók a névtáblájukon nem csak a nevüket, titulusukat kell, hogy feltüntessék, hanem három olyan kulcsszót is, ami megjelöli fő érdeklődési köreiket.

Így a TED nem csak előadások hallgatásából áll, hanem a látogatók között is kialakulhat eszmecsere, mivel ők közös érdeklődésük alapján találhatnak egymásra könnyebben a rendezvényen. Erre ad lehetőséget az is, hogy a reggeltől estig tartó előadások másfél órás blokkokba vannak szervezve, közöttük egyórás szünetekkel. Így, a hagyományos konferenciákkal ellentétben, ahol a résztvevők csak az előadások rövid szüneteiben, vagy az előadásokat otthagyva, a kávézóban, a folyosókon ismerkedhetnek, beszélgethetnek egymással, a TED-en a program rendes részét képezi a hallottak megvitatása.

Az eredeti, amerikai rendezvény egyébként nem csak ezért jelent exkluzív élményt a résztvevőknek, hanem azért is, mert oda a belépő 6000 dollárba kerül. Ennek ellenére egy évre előre mindig elkel az összes jegy. (A budapesti rendezvény ennél jóval szerényebb, de azért nem csekély, 25 ezer forintos belépőért látogatható.) Az eredeti TED látogatásához a jelentkezőknek is jóval alaposabb, esszé-hosszúságú „felvételi dolgozatot” kell leadniuk magukról.

A szervezők emellett két TED között kisebb találkozók szervezését is szeretnék beindítani, egy-egy előadással, előadás-vetítéssel és beszélgetéssel, havi rendszerességgel. Májusban egy ilyen előadásra várják az Amerikában élő Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, pedagógus professzort, a flow boldogságelmélet kidolgozóját, aki közelgő magyarországi látogatása alkalmával kizárólag itt tart majd előadást.