Korom Gábor ösztönkezelési kutató azokat a kutyakiképzési módszereket magyarázta el a hallgatóságnak, amelyeket az újpesti kutyakiképző iskolában alkalmaznak nagy sikerrel. Olvasóink talán emlékeznek, ott készült két éve az a videó, amelyen a kutyák karácsonyfát díszítenek. Korom itt egy olyan videót is mutatott, amelyen villanyt kapcsolgatnak a szobában.

A kutató elveteti azt az elvet, hogy a kutyát kényszeríteni kell, inkább arra épít, hogy ösztöneinek megfelelően kell megszólítani, és előhívni az intellektuális képességeit. A kiképző módszerének egyik fő eszköze a klikker, amivel kattintgatva „lefényképezik” a kutya helyes cselekedeteit, és így jegyeztetik meg vele az idomítás során az elvégzendő feladatokat.

A kutya természetes ösztöneire való építés pedig nem azt jelenti, hogy nekünk is a falkában érvényes viszonyokat kell érvényesíteni az állattal szemben. Az ember ugyanis nem alkalmas a falka-létre, mivel családban él. A családi viszonyokba be lehet vezetni a kutyát is, csak tisztázni kell vele a rá eső kompetenciahatárokat az idomítással. Korom Gábor szerint végeredményben el lehet felejteni akár a pórázt is, ami a jövőben – ha a módszer általánosan bevetté válna – valamilyen primitív, letűnt korszak eszközének tűnhet majd.