A csillagos égbolt szép, nagyon szép! Ezzel a profán kijelentéssel kezdte előadását Kiss László csillagász, aki az ebéd után egy vicces, laza hangvételű előadással szórakoztatta a közönséget.

Kiss persze komolyabb dolgokról is beszélt, leginkább az univerzum megismerésének nehézségeiről. Alapkérdés volt például a csillagászatban, hogy a fizika törvényei máshol is ugyanúgy érvényesek-e, mint nálunk? „Ugyanúgy leesik-e az alma a fáról máshol is, mint itt?”
Az egyik legizgalmasabb adat az volt, hogy a csillagászok az univerzum anyagának is csak egy töredékét ismerik, de a csillagrendszerek mozgása így is megérthető.

Az univerzum anyagának 70 százalékáról nem tudják, mi alkotja, „csak” elnevezték sötét energiának, és annyit tudnak róla, hogy segíti az univerzum tágulását. 20 százaléka pedig sötét anyag, amiről csak annyit tudnak, hogy van gravitációja – tehát valamilyen anyag.

Galántai Zoltán jövőkutató egy Prezi.com-os prezentációt küldött maga helyett, amiben arról beszélt, mennyire kiismerhetetlen a jövő. Az első világháborúról még az egyik legnagyobb közgazdász, Keynes is azt gondolta, a németek legyőzése az örök békét hozza majd el. Előadását azzal zárta, hogy a jövőt nem megjósolni, hanem kiismerni kell.